اين غذا از گوشت چرخ شده و سبزيجاتي مانند كدو، فلفل دلمهاي و پياز تهيه و با سسي مخصوص به نام سس ماست سرو ميشود.
عـادت غـذايـي تركـيـهايهــا
تركيه يكي از كشورهاي اسلامي محسوب ميشود، در نتيجه آداب و رسوم غذايي مردم اين كشور هم با قوانين اسلامي بيشتر مطابقت دارد. نان جزو ثابت يك سفره تركيهاي است به طوري كه اگر غذايي برنجي هم بخورند در كنارش از نان استفاده ميكنند.
محبوبترين غذاي تركيهاي كه تقريباً به يك غذاي بينالمللي شهره است «كباب تركي» يا «دونركباب» نام دارد كه در بيشتر ميهماني و مجالسشان هم اين غذا در بشقابهاي بزرگ در حالي كه زيرش يك ورق نان پهن شده همراه با سبزيجات سرو ميشود.
وعده غذايي تركيهايها مثل خيلي از كشورهاي ديگر شامل صبحانه، ناهار و شام ميشود. صبحانه تركيهايها كه اقتباسي از غربيهاست شامل نان تست همراه با كره، عسل، مربا، پنيرفتا و زيتون است. همچنين قهوه و چاي به عنوان نوشيدني صبحانه سرو ميشود. يكي ديگر از نوشيدنيهاي محبوب آنها شير گرم همراه با عسل است.
برخي از خانوادههاي ترك در اين كشور وعده ناهارشان حجيم است و برخي وعده شام. وقتي هوا در تركيه كمي سرد ميشود مردمش گرايش بيشتري به خوردن شام دارند و در واقع در اين فصل سرد وعده اصليشان را شام انتخاب ميكنند. راستي تركيهايها بيشتر از مارگارين در تهيه ناهار و شامشان استفاده ميكنند. آنها علاقه خاصي به خوردن سالاد نيز (به عنوان پيشغذا) دارند.
در مناطقي از تركيه كه ساحلي است، غذاي محبوبشان غذاهاي دريايي است. يك ظرف ماهي سرخ شده در كنار سبزيجات آبپز و يك نوشيدني خنك مثل شربت آبليمو يك وعده ناهار ساحلنشينان تركيهاي است. اگر طرفدار غذاهاي دريايي نيستيد، نگران نباشيد همانطور كه گفتيم گوشت قرمز هم جايگاه خاصي در سفره غذايي تركيهايها دارد. يك تكه گوشت مرغ يا بره گريل شده همراه كدو، بادمجان و يك سس مخصوص انتخاب ديگر شما براي وعده ناهار يا شام است. آنها هر سال يك فستيوال با نام «فستيوال شيرينيها» دارند كه در آن ميتوانيد شاهد انواع شيرينيها و دسرها باشيد. شيرينيهاي تركيهاي كمي شيرينتر از حد معمول است و در تركيباتش از انواع خشكبار مثل بادام، پسته و فندق استفاده ميشود.
مـواد لازم براي 4 نفر:
بادمجان |
6 عدد | 150 كيلوكالري |
گوشت چرخكرده | 300 گرم | 550 كيلوكالري |
برنج | 3/1 ليوان | 50 كيلوكالري |
روغن كانولا | 2 قاشق غذاخوري | 180 كيلوكالري |
پياز خردشده |
1 ليوان |
25 كيلوكالري |
گوجهفرنگي | 2 ليوان | 50 كيلوكالري |
ليموترش | 1 عدد |
5 كيلوكالري |
جعفري خردشده | 1 ليوان | 25 كيلوكالري |
نمك و فلفل سياه | به مقدار لازم |
0 كيلوكالري |
طـرز تـهـيـه:
* براي شروع، بادمجانها را نصف كرده و كمي از داخلشان را خالي كنيد.
* در تابهاي پيازها را در روغن تفت دهيد تا طلايي شوند.
* آنگاه گوشت، نمك و فلفل سياه، گوجهفرنگيهاي خردشده و جعفري را اضافه كنيد.
* برنج را نيز بعد از شستشو به مدت 10 دقيقه حرارت داده و پس از آبكش كردن به محتويات گوشت بيفزاييد.
* حالا بادمجانها را با مخلوط آماده شده پر كنيد و در داخل يك قابلمه بچينيد.
* علاوه بر بادمجانها يك ليوان آب و آبليمو را نيز اضافه كنيد و اجازه دهيد تا به مدت 40 تا 50 دقيقه تمامي محتويات در كنار هم پخته شوند.
مـقـدار كـالـري
اين غذا داراي 1035 كيلوكالري انرژي است و اگر 12 عدد بادمجان با اين مواد پر شود، هر يك داراي 86 كيلوكالري انرژي خواهد بود كه البته همراه شدن نان با اين غذا به ميزان كالري دريافتي ميافزايد.
بادمجان
بادمجان؛ ضـد بـيـمـاري قـلـبـي
بادمجان سبزي است كه تركيبهايي با خاصيت آنتياكسيداني دارد از جمله كافئيك اسيد و كلروژنيك اسيد. به علاوه در اين سبزي فلاوونوئيدها نيز يافت ميشوند كه از مهمترين آنها ميتوان به سونانين اشاره كرد. جالب است بدانيد كه رنگ بنفش پوست بادمجان به وجود اين تركيب بازميگردد كه خاصيت آنتياكسيداني دارد. در ضمن مطالعات ديگري نشان دادهاند، اين سبزي داراي تركيبي به نام اسيد فنوليك است كه خاصيت آنتياكسيداني دارد و بدن را در برابر انواع عفونتهاي باكتريايي و قارچي محافظت ميكند. كلروژنيك اسيد موجود در آن نيز به عنوان يك تركيب آنتياكسيدان شناخته شده و پايين آورنده كلسترول بد خون است در ضمن، خاصيت ضدويروسي و ضدباكتريايي نيز دارد. بنابراين خوردن اين سبزي از بروز بيماريهاي عروق كرونر جلوگيري ميكند و احتمال سكته را در افراد مستعد كاهش ميدهد البته در صورتي كه به شكل بخارپز شده به مصرف برسد.
گـوجـهفـرنـگـي؛ ضـدپـيـري
اين سبزي قرمز رنگ از منابع آنتياكسيدانهاي قوي از جمله ويتامين C، بتاكاروتن و ليكوپن است. بنابراين نبايد تعجب كرد اگر نتايج مطالعات نشان دهند كه مصرف مرتب گوجهفرنگي روند پيري را به تأخير مياندازد. در تحقيقي كه روي 88 خانم بالاي 75 سال به انجام رسيده است، ديدهشده كه مصرف مرتب گوجهفرنگي و بالا بودن سطح آنتياكسيدانها باعث خنثي شدن راديكالهاي آزاد ميشود و آسيب به سلولهاي بافت عضلاني، مغزي و مفاصل به حداقل ممكن خود ميرسد بنابراين روند پيري به تأخير خواهد افتاد. نكته ديگر، ضدسرطاني بودن گوجهفرنگي است بنا بر تحقيقات مختلف، ديده شده كه خوردن بيش از 7 واحد گوجهفرنگي احتمال ابتلا به سرطانهايي مانند معده، كولون و دهان را به ميزان 60 درصد كاهش ميدهد.