فسنجون در سفره هاي ايراني جاي خود رو داشته است فسنجون از زمره اون غذاهايي هست كه مدل هاي خيلي مختلفي با سليقه هاي گوناگون دارد توي اين آموزش يه فسنجون كلاسيك اصفهاني و درست و درمون با طعم شيرين و ترش ارائه مي دهم.
مواد لازم :
مرغ با استخوان و تكه شده يك و نيم كيلو
پياز سفيد خلالي شده دويست و بيست و پنج گرم
سركه سيب يك دوم پيمانه
آب ليمو يك دوم پيمانه
گردوي چرخ كرده دويست و بيست و پنج گرم
پوره كدو حلوايي پخته يا هويچ آب پز يك دوم پيمانه
پودر هل يك چهارم قاشق چاي خوري
زعفران دم كرده دو قاشق غذاخوري
رب انار يك سوم پيمانه
شكر و آب ليمو براي تنظيم طعم
سنجون ايراني
راز يه فسنجون كلاسيك خوش رنگ و سبك پوره كدو (يا هويج) تنبل هست. لذا بنده يك قاچ كدو تنبل رو تنوري كردم. مابقي كدوي تنوري رو مي شه ذخيره كرد و خيلي جاهاي ديگه استفاده كرد. خيلي ها زدن كدو به فسنجون رو در حكم تقلب مي دونند.
فسنجون مجلسي
تمام راه ها به مرغ ختم مي شه. براي جبران شيريني سس، من مرغ رو در پياز، سركه و آب ليمو براي يك شب مارينيت يا مزه دار كردم. در روز واقعه ، ابتدا آرد بادام (بادام از گردو روشن تر هست و من اون رو ترجيح مي دم) رو بو دادم. ريز چرخ كردن و بو دادن گردو خيلي مهم هست و كمك شاياني به روغن انداختن گردو مي كنه. سپس پوره كدو و گردو رو همراه آب در مخلوط كن كاملا پوره كردم و به روي مرغ هاي از مارينيت جدا شده ريختم. نيازي به كاربرد پياز مارينيت در اين دستور نيست چون پياز سس رو شيرين مي كنه و وجود كدو براي حصول اون منظور كافي هست.
براي غليظ شدن فسنجون
سپس مرغ كه با پوره كدو و گردو پوشيده بود رو روي حرارت ملايم گذاشتم. خورش رو با در بسته پختم تا مرغ تقريبا پخته و سس غليظ شده بود. سپس حرارت رو به متوسط ارتقا دادم و ادويه ها و رب انار رو افزودم. خورش در ابتدا كمرنگ هست و ممكن هست كه وسوسه افزودن رب انار بيشتر به ذهن شما خطور كنه. صبر كنيد تا سس غليظ بشه و خورش خود به خود رنگ بگيره. طعم نهايي رو با افزودن شكر يا آب ليمو بسته به ذائقه تنظيم كنيد.
فسنجون
خورش در اثر سرد شدن روغن مي اندازه. اگر زير گاز رو خاموش كنيد و كمي صبر كنيد، پس از ده پانزده دقيقه روغن رو به چشم خواهيد ديد. بنده در كل فنسجون رو روغن ننداخته مي پسندم و اون رو سريع سرو مي كنم.
طرز تهيه فسنجون با مرغ
اين دستور با چيزي كه معمولا ديديد و درست ميكنيد خيلي متفاوته.
فسنجون خيلي سليقه اي هست و ميزان مواد اوليه كاملا بسته به شخص طباخ داره. بعضي دستورها نيم كيلو گردو مي طلبن، بقيه كمتر از دويست گرم. بعضي يك پيمانه رب مي طلبن و بعضي دو سه قاشق. اين مورد من مخملي تر و سبك تر از موارد موجود هست. گردوي اون كمتر هست چون من از لايه ضخيم روغن روي خورش خوشم نمي ياد.
من هم دستورهاي خيلي متنوعي براي فسنجون ديدم و چشيدم. مثلا با آلو، يا انار ترش، وانواع واقسام چاشني. حتا فسنجوني ديدم كه رب انار نداشته و به جاي رب انار بهش ماست ترش اضافه ميكردن براي چاشني.
يك آموزش آشپزي ايراني كه اميدوارم از اين سبك غذاي ايراني فسنجون هم بچشيد و لذت ببريد كه نياز به تجهيزات آشپزخانه خاصي هم ندارد.